Actualitate 

24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

24 Ianuarie Mica Unire. Mica Unire a avut loc pe data de 24 ianuarie 1859, sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza. Acest moment a fost primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român.
În 1862, cu ajutorul unioniștilor din cele două țări, Alexandru Ioan Cuza a unificat Parlamentul și Guvernul, realizând unirea politică, iar după înlăturarea sa de la putere în 1866, unirea a fost consolidată prin aducerea pe tron a principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen. Prin Constituția adoptată la 1 iulie 1866, Principatele Unite încep să se numească oficial România pentru ca la 1 decembrie 1918 s-a înfăptuit Marea Unire a Transilvaniei cu România creându-se actualul stat.

După mai mulți ani în care pașii spre îndeplinirea acestei dorințe au fost „mărunțiți” de atitudinea marilor puteri ale Europei, aceasta a devenit realitate, într-un context favorabil, care a dus, pe parcurs, la transformarea „României” de atunci într-un stat modern, aducând pentru prima dată câteva elemente occidentale în viața românilor.Alexandru Ioan Cuza este așadar înfăptuitorul unirii de la 24 ianuarie 1859. El se trăgea dintr-o veche familie de moldoveani, din părţile Fălciului, familie de cluceri, spătari, comişi, ispravnici. Cuza s-a născut pe 20 martie 1820. El a învăţat până în 1831 la Iaşi, unde a avut colegi pe câţiva dintre viitorii săi colaboratori, printre care s-a numărat și Vasile Alecsandri. Ulteor, Alexandru a fost trimis la Paris, unde și-a luat bacalaureatul în litere. După ce s-a întors în țară, a intrat în armată.

În anul 1844, Alexandru Ioan Cuza s-a căsorit cu Elena Rosseti.

Domnia lui Alexandru Ioan Cuza a fost destul de scurtă, în perioada 1859-1866. Cu toate acestea, în acei ani a fost o perioadă de maximă dezvoltare a României moderne. Domnia lui Alexandru Ioan Cuza a pus bazele dezvoltării moderne a României prin întreaga sa activitate. Mai exact, prin recunoașterea Unirii depline, crearea primului Parlament unic al României si al primului guvern unitar, prin reformele sale, toate au dus către scopul final. De asemenea, au avut un rol important și adoptarea primei Constituții românești, reforma electorală, secularizarea averilor mănăstirești, dar și reforma agrara și cea a învățământului.

24 ianuarie Mica Unire. Prin urmare, pe data 24 ianuarie 1859 s-a făcut primul pas important pentru înfăptuirea statului național unitar român, adică Mica Unire. Mare pas, s-a făcut pe data de 1 decembrie în 1918 la Alba Iulia, când a avut loc Marea Unire, conform avantaje.ro.

Related posts

Leave a Comment

Sari la bara de unelte