Actualitate 

Botoşănean mort în condiţii misterioase, în Italia!

Moarte din cauze naturale sau exploatare prin muncă? Aceasta este întrebarea carabinierilor din Asti în cazul unui român de 46 de ani care a decedat zilele trecute într-o seră legumicolă din Carmagnola (Torino).
sera-tunel
Un infarct provocat de o stare precară de sănătate sau de cele 50 de grade Celsius înregistrate în sera de roşii în care muncea 10-12 ore în fiecare zi pentru patru euro la oră? Carabinierii din Asti au deschis o anchetă în cazul unui român în vârstă de 46 de ani din Carmagnola (Torino) care şi-a pierdut viaţa chiar lângă sera din Carmagnola în care muncea la cules de roşii. Potrivit poliţiştilor, Ioan Puşcaşu a fost găsit mort de nişte colegi de muncă într-un şopron de lângă seră.

Din primele investigaţii, rezultă că bărbatul a suferit un infarct miocardic provcat de temperaturile ridicate din sere, care pot atinge chiar şi 50 de grade Celsius, scrie actualitatea.it

Circumstanţele în care şi-a pierdut viaţa Ioan Puşcaşu sunt încă neclare pentru carabinierii din Asti care se ocupă de acest caz. Asta cu atât mai mult, cu cât au fost depuse mărturii în contradictoriu referitoare la modul în care a murit românul. Astfel, un patron italian din zona serelor din Carmagnola susţine că, în acea zi, l-a găsit pe Ioan căzut pe stradă, l-a urcat în maşină şi l-a dus în sera unde acesta muncea şi locuia împreună cu sora și cumnatul său. Când aceștia au chemat serviciul de ambulanţă, pentru Ioan era prea târziu – nu mai avea funcţii vitale, iar medicii au putut doar să înregistreze decesul.

O versiune total antitetică celei de mai sus a fost prezentată de un grup de prieteni ai lui Ioan, care susţin că în seara decesului, românul era acasă, întors de la o zi de muncă în sere. Muncea până la zece ore pe zi cu doar patru euro pe oră, bani încasaţi în totalitate la “negru”. Chiar dacă erau puţini, fiecare bănuţ era pus deoparte pentru că Ioan avea un vis, care l-a şi adus în Italia: să îşi construiască o casă a lui la Botoşani, oraşul său natal.

Pentru că îi avea pe sora şi pe cumnatul său aici în Italia, Ioan a decis, în urmă cu şapte ani, să îi urmeze pentru a strânge bani de casă. Înainte să vină în Italia, spun rudele, românul a străbătut aproape toată Europa, lucrând cu ziua, cu ora, acceptând orice muncă doar pentru a reuşi să strângă nişte bani.

Italia era ultimul popas înainte de reîntoarcerea la Botoşani pentru a-şi duce la bun sfârşitul planul de a construi o casă.
Sursa ziarebotosani.ro

Related posts

Leave a Comment