Actualitate 

COMEMORAREA VICTIMILOR DE LA LUNCA FOTO & VIDEO

Ca în fiecare an, românii din regiunea Cernauti, dar si cei din România si Republica Moldova au tinut sa-si amintesca si sa îi pomeneasca pe martirii români omorâti la Lunca în iarna lui 1941. Comemorarea a fost organizata duminica, 12 februarie a.c. de catre consatenii si consilierii din cadrul Primariei Mahala împreuna cu doamna primar Elelena Nadris. La procesiune au participat Consulatul României la Cenauti, reprezentat de doamna Consul General, Eleonora Moldovan,

academicianul Vasile Tarâteanu, din partea Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernauti, delegatia Asociatiea Culturale Pro Basarabia i Bucovina condusa de domnul Constantin Rusanovschi,delegatia de la Dorohoi
condusa de presedintele Asociatiei Prietenii Basarabiei Bucovinei si Tinutului Hertei profesor Adascalitei Nicolae, presedintele Filialei „Pan Halippa” Onesti si numerosi români din satele aflate în proximitatea orasului Cernauti, Mahala, Ostrita Costiceni si Boian.

Doamna primar Elelena Nadris, începând cu luna ianuarie, organizeaza comemorari legate de masacrele din Regiunea Cernauti. Practic au avut loc doua masacre în urma carora au ramas patru gropi comune. În 28 ianuarie, iar mai apoi în perioada 6-7 februarie Masacrul de la Lunca Prutului. În ambele masacre, numarul covârsitor de victime a provenit din randul Mahalenilor. Prima comemorare a avul loc pe 5 februarie în Cimitirul din satul Mahala cat si in Cernauti.

La Crucea înaltata pe locul unde a avut teribilul masacru, s-au depus de catre participanti, coroane de flori si s-a oficiat o slujba religioasa respectând traditia ortodoxa a pomenirii celor disparuti. Va prezint foto si video de la aceasta Comemorare:

Related posts

Leave a Comment

Sari la bara de unelte