Actualitate Stiri din Havirna 

Legea asigurărilor auto RCA 132/2017 cu aplicabilitate de la 01 iulie 2017

Legea 132/2017 (Legea RCA) a fost publicata in Monitorul Oficial in data de 12 iunie 2017 cu intrare in vigoare la 30 de zile de la data publicarii si abroga OUG 54/2016.
Textul legii 132/2017

2. Asigurarea RCA pe o luna

Legea 132/2017 (Legea RCA) permite ca asigurarea RCA sa se incheie pe o perioada de la o luna la 12 luni, multiplu de o luna.
Pentru mai multe detalii cu privire la Asigurarea RCA pe o luna se poate consulta pagina https://www.rcapedia.ro/cum-se-comanda-corect-o-asigurare-rca/#8.

3. Decontarea directa

Cunoscuta drept “compensare directa” in OUG 54/2016 aceasta notiune se pastreaza in Legea 132/2017 la art. 26 sub denumirea de “decontare directa” si va avea un caracter optional pentru asigurat.
Decontarea directa se aplica cand accidentul auto s-a produs pe teritoriul Romaniei intre vehicule inmatriculate/inregistrate in Romania iar daunele sunt produse exclusiv vehiculelor si nu exista vatamari corporale iar vehiculele au asigurari RCA aflate in valabilitate la momentul evenimentului.
Pentru mai multe detalii cu privire la Decontarea directa se poate consulta pagina https://www.rcapedia.ro/decontarea-directa-rca/.

4. Utilizarea unor tehnologii de tip telematics

In noul cadrul legislativ sunt introduse prevederi cu privire la posibilitatea luarii in calcul la stabilirea tarifului de prima utilizarea unor tehnologii de tip telematics.
Art. 18 alin. (5) din Legea RCA 132/2017 prevede :
(5) Pentru determinarea sumei reprezentand prima de asigurare, asiguratorul RCA poate lua in calcul istoricul daunelor platite, in ultimii 5 ani, pentru accidente produse prin intermediul vehiculului asigurat, precum si utilizarea unor tehnologii de tip telematics.

5. Sistemul Bonus-Malus

Definit ca fiind sistem prin care asiguratul este incadrat in una dintre clasele de bonus (ceea ce conduce la reducerea primei de asigurare) sau in una dintre clasele de malus (ceea ce conduce la majorarea primei de asigurare), in functie de istoricul de daunalitate al acestuia in perioada de referinta ramane cu criteriile de aplicare prevazute de catre ASF iar istoricul soferului este compus din informatiile din CEDAM coroborate cu cele din baza de date detinuta de catre directia de specialitate din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
Pentru mai multe detalii cu privire la Sistemul Bonus-Malus se poate consulta pagina https://www.rcapedia.ro/sistemul-bonus-malus/.

6. Asiguratul cu risc ridicat

Asiguratul cu risc ridicat este o notiune noua introdusa in legislatie cu ocazia Legii RCA 132/2017 iar procedurile privind gestionarea asigurarilor RCA aplicabile asiguratului cu risc ridicat vor fi elaborate de catre BAAR si aprobate de catre ASF.
Pentru mai multe detalii cu privire la Asiguratul cu risc ridicat se poate consulta pagina https://www.rcapedia.ro/asiguratul-cu-risc-ridicat-rca/.

7. Suspendarea contractului RCA la cererea asiguratului

Posibilitatea suspendarii contractului RCA a fost introdusa pentru prima data cu ocazia adoptarii OUG 54/2016 si a fost mentinuta si in Legea RCA 132/2017.
Pentru mai multe detalii cu privire la Suspendarea contractului RCA se poate consulta pagina https://www.rcapedia.ro/suspendarea-contractului-rca/.

8. Tariful de referinta

Legea 132/2017 (Legea RCA) introduce in legislatie pentru prima data notiunea de tarif de referinta si il defineste ca fiind prima de asigurare cu caracter orientativ determinata pe baza datelor statistice de la nivelul pietei de asigurari RCA.
Tariful de referinta se calculeaza semestrial de catre o societate cu expertiza recunoscuta in domeniu, contractata de catre ASF, si se va calcula dupa formula :

Pentru mai multe detalii cu privire la Tariful de referinta se poate consulta pagina https://www.rcapedia.ro/tariful-de-referinta-rca/.

9. Inlocuirea temporara a vehiculului avariat

Persoana prejudiciata poate solicita inlocuirea temporara a vehiculului precum si despagubirea cheltuielilor legate de transportul vehiculului avariat apartinand tertului pagubit.
La art. 11 alin. (2) lit. d) din Legea 132/2017 (Legea RCA) se prevede :
Art. 11 : Riscurile acoperite
d) prejudicii reprezentand consecinta lipsei de folosinta a vehiculului avariat, inclusiv inlocuirea temporara a vehiculului, pe baza optiunii persoanei prejudiciate;
Pentru mai multe detalii cu privire la Inlocuirea temporara a vehiculului avariat se poate consulta pagina https://www.rcapedia.ro/inlocuirea-temporara-a-vehiculului-avariat/.

10. Despagubirea vatamarilor corporale pe baza de punctaj

La art. 22 alin. (5) din Legea 132/2017 (Legea RCA) se prevede :
(5) despagubirile cuvenite persoanelor prejudiciate ca urmare a vatamarii integritatii corporale ori a sanatatii persoanelor, se stabilesc prin ordin comun emis de Ministerul Sanatatii si ASF, in baza punctajului comunicat de Institutul National de Medicina Legala “Mina Minovici” Bucuresti.

11. Istoricul amenzilor rutiere in tariful de prima

La art. 18 alin. (6) din Legea 132/2017 (Legea RCA) se prevede ca :
(6) informatiile privind istoricul soferului sunt cele aflate atat in baza de date cu asigurarile obligatorii de raspundere civila auto incheiate pe teritoriul Romaniei coroborate cu cele din baza de date detinuta de catre directia de specialitate din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
Legiuitorul permite in baza acestei prevederi societatilor de asigurare sa ia in considera la stabilirea tarifelor de prima atat istoricul accidentelor din baza de date CEDAM cat si istoricul, spre exemplu, al amenzilor primite de soferul declarat in contractul de asigurare.

12. Infractiune : folosirea pieselor sau ansamblelor contrafacute

La art. 38 alin. (2) din Legea 132/2017 (Legea RCA) denumit Infractiuni este prevazut :
(2) utilizarea in reparatia vehiculelor avariate a pieselor sau ansamblelor contrafacute si/sau falsificate de catre unitatile reparatoare auto.

13. Notificarea unui accident in 5 zile lucratoare

La art. 15 alin. (1) din Legea 132/2017 (Legea RCA) se prevede :
(1) Ca urmare a producerii unui accident de vehicule, asiguratul notifica asiguratorul RCA cu privire la aceasta in termen de 5 zile lucratoare de la producerea accidentului.

14. Mentinerea clasei B/M in caz de dauna

La art. 5 alin. (11) din Legea 132/2017 (Legea RCA) se prevede :
(11) Pentru mentinerea clasei de bonus/malus, prin contractul RCA partile pot conveni posibilitatea rascumpararii, respectiv suportarea de catre asigurat a contravalorii despagubirii corespunzatoare evenimentului, asiguratul compensand asiguratorului RCA cuantumul acesteia, ulterior achitarii despagubirii cuvenite persoanei prejudiciate.
La acest moment societatile de asigurare nu ofera posibilitatea stabilirii la momentul incheierii contractului RCA a aspectului mentionat.

15. Desfiintarea contractului RCA la producerea riscului asigurat

Un element de noutate pastrat din OUG 54/2016 in Legea 132/2017 se gaseste la art. 8 alin. (2) ce prevede desfiintarea contractului RCA la producerea riscului asigurat ceea ce inseamna ca la producerea unui accident de vehicule contractul RCA pe care se va acorda despagubirea se va desfiinta si va trebui incheiat un nou contract RCA.
Art. 8. – (1) Contractul RCA se desfiinteaza de drept daca:
a) riscul asigurat s-a produs sau producerea lui a devenit imposibila inainte de a se naste obligatia asiguratorului RCA;
b) producerea riscului asigurat a de venit imposibila dupa nasterea obligatiei asiguratorului RCA./Sursa/https://www.rcapedia.ro</p>

Related posts

Leave a Comment

Sari la bara de unelte