Actualitate Politica Stiri din Havirna 

Nu e totul pierdut! Rebeliunea penalilor poate fi înăbușită!

PSD a comis o eroare fatală, ce-l poate costa totul in punct de vedere politic. Grațierea în crucea nopții, mișelește, a unor fapte penale și redefinirea abuzului în serviciu, măsuri de care vor beneficia zeci de politicieni acuzați sau condamnați pentru corupție, este o sfidare fără drept de apel a majorității românilor.

Este foarte posibil ca acest gest nesăbuit, nedemocratic, demn de o țară bananieră, să genereze o reacție masivă de respingere în sânul societății.

Fără îndoială, PSD riscă să trezească din adormire majoritatea tăcută a electoratului, care nu s-a prezentat la vot pe 11 decembrie 2016 și care a făcut posibilă victoria social-democraților în alegerile parlamentare. Majoritate tăcută pe care, în campania electorală, PSD s-a străduit atât de mult să nu o irite, pentru a nu o determina să vină la urne.

Dacă această majoritate tăcută a electoratului va paraliza, prin proteste de stradă, România în zilele următoare, toate soluțiile politice vor fi puse din nou pe masă. Inclusiv alegerile parlamentare anticipate. Aici, rolul partidelor de opoziție va fi determinant. Am văzut deja lideri PNL care susțin că parlamentarii acestui partid trebuie să demisioneze din Legislativ, pentru a forța anticipatele. În mod cert, USR nu s-ar da în lături de la un astfel de gest. Rămânerea în Parlament înseamnă legitimarea abuzurilor PSD.

Procedural, o demisie în masă nu înseamnă automat o dizolvare a Parlamentului, dar pune o presiune politică foarte mare pe PSD și ALDE să accepte anticipatele. Cele două partide nu pot rămâne singure în Parlament. Nu în condițiile în care sunt responsabile de situația actuală.

Oricât de manipulați ar fi de televiziunile penalilor, este foarte greu pentru alegătorii PSD să accepte faptul că Guvernul a legiferat în această seară în favoarea penalilor. Poate mă înșel, dar nu mizez pe o susținere a liderilor PSD, care au făcut posibilă o a doua Marțe Negră. Oricum, nu la o susținere atât de mare încât să determine electoratul social- democrat să iasă în stradă.

PSD va avea enorm de pierdut și în plan internațional. Prin deciziile din această seară, acest partid devine total nefrecventabil pentru partenerii noștri externi. În mod cert, reacțiile ambasadelor occidentale vor fi virulente. Mult mai virulente decât în vara lui 2012. Pentru că situația de astăzi este mult mai gravă. Este un alt motiv pentru care PSD-ului s-ar putea să-i fie imposibil să continue să guverneze. Din această seară, acest partid este o vulnerabilitate geopolitică, pentru că riscă să arunce Romănia într-un proces de ucrainizare.

Repet: nu cred că soluția anticipatelor poate fi exclusă din ecuație. Mai ales că eventuala organizare a lor va reflecta dorința majorității românilor. Nu trebuie uitat că PSD a fost votat de o minoritate. Nu are legitimitatea necesară pentru a forța rămânerea la guvernare. Dacă se va protesta masiv, simpla demisie a ministrului justiției sau a Cabinetului Grindeanu nu va fi suficientă pentru detensionarea situației.

Important este ca PSD să plătească politic scump îndrăzneala de a-i sfida pe români. Dece? A explicat excelent pe Facebook profesorul Dragoș Paul Aligică: ” Problema nici măcar NU mai este ce au făcut acum și zilele astea din urmă. Problema este ce vor face de acum înainte -data viitoare- dacă vor constata că le-a mers de data asta. Dacă acum nu plătesc imediat și drastic un preț prohibitiv pentru ceea ce au făcut, precedentul creat nu mai e doar un precedent. Va deveni normalitatea de fapt a clasei politice românești și a României. Asta e adevarata miză”. Sursa/http://www.romanialibera.ro

Related posts

Leave a Comment

Sari la bara de unelte