Actualitate 

Se schimbă legea și regulile! Cum vor putea fi cumpărate, pe viitor, cartele pre-pay –

Amenintarile teroriste schimba legea cartelelor pre-pay. Mai exact, pe viitor, cine va dori sa cumpere o cartela pre-pay va trebui sa prezinte buletin, iar vanzatorii vor fi nevoiti sa fie autorizati. Decizia vine in contextul atentatelor teroriste de la Bruxelles si dupa declaratiile facute recent de premierul Dacian Ciolos.

Ministrul Comunicatiilor, Marius Bostan, a declarat, la TVR, ca se lucreaza la o lege privind modul in care sunt reglementate aceste cartele. Va exista insa o perioada de implementare, astfel incat utilizatorii sa aiba timp sa isi declare indentitatea.
29707271eb2b8a1c92c4f457abfc4c6e

“Ideea este în felul următor…În mod normal mă duc ca simplu cetățean și vreau să cumpăr această cartelă. Cu ajutorul buletinului se înregistrează: cod, data nașterii…Or să le vândă (cartelele n.r) cei care au acces la aceste date, cei care culeg date cu caracter personal. În momentul în care ai dreptul să vinzi această cartelă, trebuie să te înregistrezi ca operator de date cu caracter personal și trebuie să respecți legea, pentru că cei care operează cu date de acest tip trebuie să respecte niște reguli și au niște răspunderi. La acel moment, dacă este un dealer care se autorizează, el poate vinde. Dacă este un chioșc mai mic și nu dorește să se autorizeze, să respecte regulile, atunci nu văd de ce ar vinde acest serviciu. Există o lege ce reglementează corect și clar pe cei care operează cu date cu caracter personal. Și sunt răspunderi și pedepse. În momentul în care dorești să operezi cu astfel de date te înregistrezi la o autoritate responsabilă. Sunt niște relee de siguranță, niște nivele de siguranță și trebuie să le respecți. Dacă nu le respecți ești controlat, amendat etc”, a precizat Marius Bostan. El a menționat că va depune toate eforturile ca legea să intre cât mai repede în dezbatere publică.

Ce spune Serviciul Roman de Informatii

Serviciul Român de Informații (SRI) spune că mai multe cartele telefonice românești sunt folosite în țări precum Siria și Irak, unde operează rețeaua teroristă Stat Islamic (ISIS). Însă, adaugă şi faptul că acestea ar putea fi folosite chiar de românii care trăiesc în zone de război. Precizarea vine în contextul în care premierul Dacian Cioloş a declarat că au fost folosite cartele pre-pay din România în pregătirea unor atentate în altă parte în UE şi că în România există un potenţial terorist.

Informația apare într-un răspuns al SRI la solicitarea Digi 24, care a cerut mai multe detalii despre cine ar putea utiliza cartele pre-pay, dupa declarația de duminică a premierului Dacian Cioloș, care a spus că astfel de cartele din România au fost folosite în organizarea de atentate teroriste în UE. Reprezentanții SRI au subliniat, totuși, că există posibilitatea ca acele cartele din țara noastră să fie folosite de români care locuiesc în zone de conflict.

Însă Serviciul nu a exclus nici posibilitatea ca acestea să fie utilizate de persoane care au legătură cu organizații teroriste, cum ar fi Stat Islamic, ce controlează vaste teritorii din Siria și Irak. SRI, alături de alți parteneri europeni, caută persoanele care dețin cartele telefonice din România, însă nu le-au identificat încă, fiind necesare resurse umane și materiale consistente pentru o astfel de operatțune. Pe de altă parte, SRI nu a confirmat dacă respectivele cartele pre-pay românești au fost utilizate în atentalele teroriste de la Paris.

Dacian Cioloş despre cartele pre-pay

Invitat în emisiunea „După 20 de ani”, de la PRO TV, premierul României, Dacian Cioloş, a declarat că au fost folosite cartele pre-pay din România în pregătirea unor atentate în altă parte în UE şi că în România există un potenţial terorist. „Serviciile secrete se plâng – ştiţi discuţia veche apropo de cartelele pre-pay, de exemplu. Înţeleg că România este una dintre puţinele ţări din UE care vinde cartele pre-pay fără un control de identitate. Înţeleg că au fost chiar folosite cartele pre-pay din România în pregătirea unor atentate în altă parte în UE, tocmai pentru că există această flexibilitate în România”, a declarat Cioloş, cu referire la chestiunea cartelelor.

„Sunt câteva lucruri care vor fi puse în discuţie în perioada următoare”, a adăugat premierul, care a spus că există riscul terorist şi în ţara noastră. „Aşa cum stau lucrurile acum, ameninţările sunt ţinute sub control, autorităţile îşi fac treaba eficient. Dar serviciile cer instrumente care să le permită să monitorizeze în mod foarte atent situaţia. Eu – şi cei din servicii ştiu – sunt foarte atent şi la drepturile cetăţeneşti, transparenţa este un principiu pe care Guvernul l-a aplicat”, a mai spus Cioloş.

Related posts

Leave a Comment

Sari la bara de unelte