Tradiţie reînviata în comuna Paltiniș Botosani. „Botezul cailor”, foto &video

În comună Păltiniș pe malul Prutului, în satul Ivancicauţi a renăscut tradiția, Botezul Cailor. După aproape 100 de ani, zeci de gospodari din comună Păltiniş au venit gătiți, cu cei mai frumoşi cai, la o paradă unicat în județul Botoșani. Călăreţii au defilat din centrul comunei Păltiniş până la biserica din satul Ivancicauti. Parada călăreților de la Păltiniș a fost organizată de consilierul local Dănuț Andruș. Acesta spune că este o moștenire culturală a acestor locuri care trebuie reînviată. „Este o tradiţie din bătrâni să se boteze caii de Boboteaza. Noi vrem să reînviem această tradiţie şi să punem în valoare aceast animal superb care este calul”, a afirmat Danuţ Andruș.
De Bobotează, sfinţirea animalelor e la fel de importantă ca şi sfinţirea caselor.
Se spune că botezul e o condiţie ca animalele să fie sănătoase şi bune de munca tot anul.
Sătenii au rămas impresionaţi de acest obicei, despre care am au auzit că se practică doar în alte zone alte ţării.
Preotul susţine că spiritul Bobotezei presupune sfinţirea cu apa sfinţită nu doar a oamenilor şi animalelor, ci a oricăror elemente ale naturii
Cele 30 de animale care au participat anul acesta la botezul cailor au luat parte, ulterior, şi la un concurs special, care a cuprins trei probe şi anume proba de frumuseţe a animalelor, de tracţiune şi proba decisivă, cea de viteză.

Related posts

Leave a Comment

Sari la bara de unelte