Actualitate 

Uniţi În Cuget Şi Simţiri Simpozion International la Dorohoi 24 Ianuarie 2017

Astazi, 24 ianuarie 2017, începând cu ora 10.00, în Sala Oglinzilor a Muzeului de Ştiinţe ale Naturii Dorohoi s-a desfăşurat manifestările dedicate împlinirii a 158 de ani de la Unirea Principatelor Române.

Programul a cuprins:

• Simpozionul “24 Ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române”. Au susţinut intervenţii: prof. univ. dr. Gheorghe Cliveti; prof. univ. dr. Mihai Cojocaru; prof. dr. Gică Manole; prof. dr. Vasile Adăscăliţei; dr. Sergiu Balanovici.
• Vernisajul expoziţiei “Domnul Unirii şi însemnele heraldice ale României”; prezintat de : colonel (r) Gheorghe Bocan.
• Vernisajul expoziţiei “Repere dorohoiene”; prezintat de : Aurelian Antal – artist plastic.

Manifestările au fost organizate de Asociaţia “Prietenii Basarabiei, Bucovinei şi Ţinutului Herţa”, Muzeul Judeţean Botoşani şi Asociaţia “Pro Basarabia şi Bucovina
La acest simpozion internaţional au participat reprezentanţi de cultură din Ucraina regiunea Cernăuţi cât şi din republica Moldova ,primari şi viceprimari din comunele, Hudeşti ,Păltiniş ,membrii ai guvernului şi senatului româniei ce reprezintă judeţul Botoşani
“Unirea e singura stare politică ce putea să asigure viitorul nostru şi să ne permită a da ţării organizarea ce o aştepta de atât de mult timp”, spunea Alexandru Ioan Cuza, domnul Unirii.
Însă emoția și încărcătura momentului au venit dinspre românii sosiți în număr mare din Basarabia din Cernăuţi și din ţinutul Herței. În costume populare, cu steagul României în mâini, privind aspru, dar pătrunși de importanța zilei, au ascultat cu răbdare și interes o lecție de istorie care la ei nu se mai predă demult. “Am constatat că frații noștri români de dincolo de Prut nu cunosc aproape nimic despre 24 ianuarie, despre Alexandru Ioan Cuza, despre Mihail Kogălniceanu, despre marile noastre momente care au pus bazele statului nostru modern”, a spus prof. dr. Vasile Adăscăliţei.
Prof.univ.dr. Gheorghe Cliveti. a spus:”De ce e importantă tema Unirii? Unirea a însemnat o creștere de corp – politic, statal, în care s-a găsit corpul etnic spiritual românesc. În Unire românii și-au aflat calea. Alte state au ca zi națională o zi a independenței. Altele au ziua constituției sau un alt eveniment istoric. Noi avem Unirea. Pentru că în Unire românii și-au aflat calea consacrării, a identității. Unirea la români reprezintă o dimensiune identitară. Am mers spre Unire ca un reflex de salvare, de mântuire, pentru că suntem poate cel mai contestat popor, de către vecinii lui. Ca istoric, pot depune mărturie că nu cunosc, în istoria Europei, un popor contestat atât de dur de vecinii lui cum este poporul român. Toți vecinii! Și în trecut, și cu mai multă vehemență astăzi. Ca niciodată, ni se contestă și unitatea și identitatea noastră. Faptul de a fi român este contestat. Românii nu și-au pus niciodată o problemă de conștiință, că nu ar ști cine sunt, s-au lovit însă mereu de o contestate, iar această contestare a fost favorizată de două aspecte din istoria noastră, care ne diferențiază de vecinii noștri. Un aspect este că am fost vechi aici. Noi suntem un popor care a fost în vatra lui, aici, ceilalți au venit și să s-au așezat în pământurile și peste pământurile noastre. Un alt lucru: spre deosebire de vecinii noștri, suntem singurul popor care nu a cunoscut creștinarea oficială, printr-un act de sus. Deși este o discuție între istorici și oameni ai bisericii, dacă noi suntem creștinați apostolic, prin Sf. Andrei. Un istoric român, Radu Vulpe, mai mare decât îl cunoaște lumea, spunea că românii nu au act de botez, pentru că ei s-au născut odată cu creștinismul. Deci începuturile noastre ca popor creștin sunt vechi”. Suntem datori să ne cunoaștem istoria. Pentru că numai astfel vom rămâne cu fruntea sus și vom ști să fim demni de fiecare dată când de la București ni se repetă obsesiv și umilitor că Moldova este ruda săracă, întreținută, needucată. “Unirea din 1859 a fost aproape exclusiv o operă moldovenească. Unirea din 1859 s-a făcut pe jertfa Moldovei”, spune istoricul Mihai Cojocariu. Să nu uităm aceste cuvinte!

Vă prezint o mică galerie fodo de la acest eveniment.

Related posts

Leave a Comment

Sari la bara de unelte